Kreativa musikvideos

Det är nu cirka 30 år sedan musikvideon visades på MTV första gången, och idag har Youtube främst tagit över spelandet av musikvideos. Det är inte ett lika stort fenomen idag även om musivideos fortfarande är förekommande hos dagens artister som vill nå ut med sin musik. Dessa tre musikvideor anses banbrytande och ligger till grund för dagens youtube videor.

Michael Jackson ”Thriller”

Med denna video föddes det vi idag kallar just video. Thriller är en 13 minuter lång berättelse med en början, mitt och avslutning precis som i en vanlig spelfilm, men till musik, och var revolutionerade då den kom 3 december 1983. Detta var också första gången i historien som MTV sände en video. Thriller var nyskapande, kreativ och vände upp och ner på vår syn på hur musik kunde gestaltas och ta sig uttryck. Med Thriller stod man inte bara framför en publik och framförde sina låtar, detta var ett nytt sätt att berätta musik på. Videon till Thriller har kommit med i Guiness rekordbok för mest säljande musikvideo någonsin, och har tagit emot otaliga priser och Awards både för själva musikvideon och låten. Michael Jacksons kvinnliga motspelerska i videon, Ola Rae, var känd från Playboy vilket även det väckte uppmärksamhet.

Nirvana ”Smells like teen spirit”

Med denna musivideos sattes tonårsångest på kartan ordentligt år 1991. Med videon blev Grunge mer mainstream, och låten låg etta på listor världen över. Musikvideon var regisören Samuel Bayers första att regisera, och är egentligen mycket enkel; bandet Nirvana uppträder i en gympasal för några skolungdomar. Trots den enkla handlingen fick videon både mycket positiv uppmärkskamet och kritik för vad som sker i slutscenerna, då bandet slår sönder sina instrument på läktarna. Detta ansågs banbrytande på sin tid, och är en av de mest spelade musikvideorna genom tiderna.

George Michael ”Freedom”


Denna musikvideo sägs vara en av orsakerna till 90-talets dyrkande av supermodeller och trådsmala skönhetsideal, på gränsen till anorexia. Artisten George Michael hade tröttnat på att se sig själv på bild, och bestämde sig för att använda några fotomodeller i videon till låten ”Freedom”, vilka skulle mima till låten. Naomi Campbell, Cindy Crawford och Linda Evangelista för att nämna några. Detta ansågs vara ett mycket innovativt sätt att göra en musikvideo på, då modeller tidigare sällan medverkade i liknade projekt och om de gjorde det endast som motspelerska till en manlig huvudroll. I denna video hade tjejerna huvudrollerna och kontrollen.