Musik i gamla spel lever än idag

Musik har en stor inverkan på ett spel. Det är musiken som förklarar, utan ord, hur spelare ska må och känna sig under spelets gång. Musiken kan vara ett verktyg i spelet eller ett sätt att skrämma eller glädja den som spelar. Även musik från väldigt gamla spel fyller sin funktion om än melodierna är enklare. Den gamla musiken och stilen lever kvar än idag. Det finns flera bra exempel på spelmusik som blivit kultförklarad och spel som använder samma typ av melodier idag.

Dagens gamla kultmelodier

Donkey Kong satte ribban högt när de kom ut med sitt soundtrack. Musiken var rolig att lyssna på, det fanns olika melodier beroende på miljö du spelade i och alla som älskade spelet, älskade nästan automatiskt musiken lika mycket.

Just Nintendo hade flera bra hits under sin storhetstid. Deras spel utvecklade marknaden enormt och flera av deras plattformsspel är lika roliga att spela idag som när de släpptes för flera årtionden sedan. Super Mario Bros, Zelda-spelen, Sonic the Hedgehog och många fler har toppat listan över spelarnas absoluta favoriter och vad som fick dem att fortsätta spela resten av livet.

Melodierna idag

En sak som har överlevt till dagens spel är att korta musikstycken går i en loop. De kan så klart vara djupare och behöver inte förlita sig på enkla ljudchip eller ljudkretsen SPC700. Istället kan man spela in orkestermusik och lägga det på en loop. När du är mitt uppe i spelet tänker du inte på att allting går på en loop utan lever dig bara in i spelet. Ett bra exempel är spelautomater där många har loopade ljudspår för att sätta stämningen som förändras beroende på om du spelar ett bonusspel, vinner eller bara snurrar på hjulen. Det är enkla ljudspår som är lätta att lyssna till kontinuerligt och de olika ljudspåren meddelar samtidigt om du vunnit stort eller spelar på en bonusrunda eller inte.

Vi kan alltså titta tillbaka på favoriterna och hitta nya som har samma uppbyggnad. Det är något med den loopade musiken som får oss att känna nostalgi och som kan underhålla i flera timmar trots att det är samma ljud om och om igen.